Otvoritev kozolca

28. junija je bil za nas, vaščane, dan D, tisti velik dan, da ne rečemo praznik. Slavnostno smo otvorili prireditveni prostor v katerega smo vložili zelo veliko truda.

Vse skupaj se je začelo že leta 2010, na občnem zboru, kjer smo se dogovorili, da postavimo večjo kapelo. Nato smo po tehtnem premisleku ugotovili, da potrebujemo tudi prostor za druženje, sprejem obiskovalcev in razne aktivnosti, ter tako prešli na idejo kozolca.  Začeli smo obiskovati različne kraje po Sloveniji in iskali primeren kozolec. Slednjega smo našli v Šentjerneju na Dolenjskem, točno v kraju Gorenja stara vas.

Po vseh usklajevanjih smo se 23.avgusta 2010 lotili razstavljanja in prevoza kozolca Toplarja iz Dolenjske na Kočno. 16. septembra se je opravil izkop v nadaljevanju pa še temelji, oporni zidovi ter ostala zemeljska dela. Med tem se je pripravljala tudi podlaga za betonsko ploščo pod kozolcem in odtočne jaške. Po pripravi podlage se je 18. maja 2013 betoniralo dno kozolca.

Sestavljanje kozolca se je začelo 10.julija s predhodnimi pripravljalnimi deli ter se tako nadaljevalo čisto vsak dan do 1. avgusta. Do konca meseca se je nato postavil celoten kozolec in podeskala streha.  Z vsakim dnem je kozolec dobival svojo končno obliko, pravi čar pa mu je dalo satovje, katerega sestavljanje se je izkazalo za zelo zamudno in zahtevno.

Čeprav delo še ni končano in imamo še zelo veliko idej na zalogi, smo 28. junija 2014, slavnostno otvorili naš dosedanji izdelek. Program se je začel že zgodaj popoldan s predstavitvijo običajev, ki smo jih prikazali vaščani, oblečeni kot naši dedki in babice, z enotnimi predpasniki in klobuki. Sledila je otvoritev s slavnostnimi gosti in ostalimi povabljenimi, gospod župnik pa je kozolec tudi blagoslovil. Po otvoritvi so sledile zabavne igre med društvi iz krajevne skupnosti, ves čas pa je bilo poskrbljeno tudi za animacijo otrok, ki so lahko jahali konje ali pa se igrali na igrišču ali igralih.
Za zaključno zabavo so poskrbeli člani ansambla Biseri, ki so nas zabavali do poznih jutranjih ur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za dobro glasbo na veselici so poskrbeli člani ansambla Biseri

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prigode med igrami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luščenje orehov (prikaz običajev)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izdelovanje rožic

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Žaganje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pranje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapeli smo tudi našo himno

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jahanje konj – animacija za otroke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podelitev pokalov

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ena izmed iger je bila sestavljanje ˝mini kozolca˝

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA