O naši vasi

Kočno je čudovita majhna pohorska vasica sredi neokrnjene narave. Šteje približno 20 domačij s 85 prebivalci. Leži na vzhodni strani Pohorja na okoli 500 metrih nadmorske višine na južni strani reke Polskave. Prebivalci se ukvarjajo predvsem s kmetijstvom, največ s poljedelstvom, z živinorejo, sadjarstvom in vinogradništvom.

pogled_na_izbo

Vas je idilično urejena in je pravi etnološki muzej na prostem. Po vasi je razstavljeno staro kmečko orodje, stroji in pripomočki, ki so jih nekdaj uporabljali na kmetijah v Kočnem in okolici.

tabla_kocno

Vaščani že mnogo let skrbijo za urejenost vasi. Leta 1988 je bila vas nagrajena s turističnim nagljem, leta 1989 z zlato vrtnico in leta 1993 s priznanjem za lepo urejen kraj.  Leta 2006 je prejela priznanje za najlepšo slovensko vas.

koren_hisa_kriz

Pod vasjo se nahaja velik prireditveni prostor z nogometnim igriščem, odbojkarskim igriščem in kozolcem toplarjem. Kozolec je star več kot 120 let, odlično ohranjen in gostuje stalno razstavo starega kmečkega in gospodinjskega orodja. Več o gradnji kozolca si lahko preberete tukaj: >>klikni me<<

34

Vas Kočno je tudi odlična izletniška točka. Od Zgornje Polskave, kjer lahko pustite avto, je oddaljena dobra 2 km, potem pa lahko nadaljujete pot do Maroltove jelke, ki je največja v Sloveniji, do Smolarjevega mlina ali do bolnišnice Jesen, ki je Nemci med 2. svetovno vojno niso odkrili. Lahko pa preprosto po cesti nadaljujete do Šmartnega, ki je oddaljeno 6 km.

spomenik